Att vara anhörig till en spelmissbrukare
Den dagen ”Johan” berättade att han hade spelat bort alla våra pengar, försvann fotfästet för mig. Jag ville att det inte skulle vara sant, att det bara var en ond dröm. Jag undrade vem var jag gift med? Hur kunde han spela bort alla våra pengar? Var han inte riktigt klok?
Dagen därpå blev ”Johan” inskriven på Game Over där bemötandet var mycket bra. Det kändes som en lättnad, att de tog över ansvaret för ”Johan” eftersom jag levde i ett chocktillstånd och jag såg hur dåligt han mådde. Hemma började jag anklaga mig själv för att jag inte förstått tidigare, att han var spelberoende och varför hade jag inte haft koll på ekonomin och vetat om våra räkningar betalades i tid. Jag började öppna hans post och såg med fasa alla lån han hade skaffat. En stor sorg var att han även tagit alla pengar för vår son, alla våra besparingar hade gått till spel. När det sedan gick upp för mig att även vårt hus måste säljas, blev också det en stor katastrof. De första veckorna var hemska för mig och våra anhöriga, för det var många som blev drabbade av hans spelande. Tiden som följde var fylld av ilska, skam för det han hade gjort mot oss och frågan hur skulle man möta omgivningen.
När veckorna förflöt så märkte jag att ”Johan” blev lugnare och kunde sätta ord på sin ångest och sitt beroende. Det var bra att vi närmast anhöriga fick utbildning i hur en spelmissbrukare fungerar. För anhöriga behöver mycket stöd och utbildning för att förstå detta dilemma. Personligen visste jag inte mycket tidigare om spelmissbruk och vilka konsekvenser det får. Detta har blivit en stor ekonomisk tragedi för oss som familj, men ”Johan” har äntligen funnit ro i sin själ och har gjort en fantastisk inre resa. Jag blir arg när jag nu ser all reklam som Svenska Spel gör i media. Detta problem behöver lyftas fram!
Karin , en drabbad.