Anhörigstöd

Anhörigas delaktighet i behandlingen

Game Overs mål är att under behandlingstiden också i så stor utsträckning som möjligt, ge stöd åt familj och vänner som på olika sätt berörs av den spelberoendes situation. Erfarenheten visar att deras stöd är viktigt för att den spelberoende skall lyckas nå sitt mål och bli spelfri.

Under behandlingstiden bjuds man in till:

  • Anhörigdagar
  • Anhörig/familjesamtal med terapeut
  • Anhörigdagar kan också efter önskemål anordnas under eftervårdsåret. Detta för att följa upp de samtal som har förekommit under behandlingstiden.

Har du någon i din närhet som spelar för mycket?

Då är du kanske en av dem som har en spelberoende anhörig. Ni är många som drabbas! Man kan räkna med att det i varje enskilt fall finns 6-8 personer, som påverkas av en spelares agerande. Ofta är det – förutom ett ekonomiskt kaos – tilliten och förtroendet som går förlorat. I stället kommer känslor av misstroende, misstänksamhet, skam och vrede. Det blir en tillvaro präglad av otrygghet och av att vara på sin vakt för att upptäcka tecken på återfall.

Hur har jag kunnat vara så lättlurad? Varför har jag inte haft mer kontroll?

Det är några av de frågor som kan bli aktuella att ställa, när avslöjandet väl kommer. Ofta har spelaren lyckats manipulera sin omgivning och lurat alla under lång tid. Resultatet blir att man som anhörig kan känna sig både dum och naiv, vilket inte är bra vare sig för självkänsla eller det egna måendet.

Man kan också ofta se, att man på olika sätt blivit inblandad i spelarbeteendet. Det kan exempelvis vara genom att:

  • Låna ut pengar och betala skulder.
  • Ge spelaren utrymme för att spela vidare genom att ta över ansvar för hushåll, familj och sociala åtaganden.
  • Ljuga för omgivningen och undanhålla hur verkligheten ser ut.

Genom att ”skydda spelaren” på detta sätt, förlänger man tyvärr skeendet. Spelaren kan fortsätta tänka att ”någon annan reder ut det han ställer till”. Den anhörige skyddar spelaren från att behöva ta emot andras kritik och ta ansvar för spelandets konsekvenser. Och trots att man gör vad man kan för att hjälpa till och ordna upp, så blir resultatet det motsatta – fler lögner och ökande ekonomiska skulder. Samtidigt mår såväl anhöriga som spelaren själv allt sämre och sämre.

”Sluta spela!”

Till slut avslöjas vad som pågår och ofta leder det till en kris. Ekonomin kan i det läget vara i kaos och många lögner blir uppenbarade. I det läget är det vanligt, att anhöriga ställer ultimatum: ”SLUTA SPELA eller du får klara upp din situation utan mitt stöd och min hjälp!”

Den uppmaningen besvaras ofta med löften om att sluta spela och att ta ansvar för de konsekvenser som blivit följden av spelandet.

Tyvärr kan dessa löften vara halvhjärtade och allt kanske inte kommer fram vid en sådan konfrontation. Det kan finnas olika skäl till att en del undanhålls. Ofta är det förknippat med starka känslor av skuld och skam, att inse vad man utsatt sina anhöriga för. Det kan också vara så att man förtiger en del av sanningen för att skona de anhöriga. Naturligtvis kan det också finnas en vilja att fortsätta spela.

Hur upptäcker man att det normala håller på att övergå i ett problemspelande?

Det finns varningssignaler på vägen mot ett spelberoende. Följande punkter kan ge dig en ”checklista”, som visar vad du kan vara uppmärksam på. Om du tycker att hälften av dessa situationer uppträder ofta, så kan det vara anledning att prata med den som det berör. Du är också välkommen att höra av dig till oss på Game Over för rådgivning

1. Min anhöriga spenderar mer tid på arbetet och/eller annat. Det är en märkbar skillnad mot tidigare.
2. Det som tidigare var en positiv upplevelse och gjorde personen glad väljs bort.
3. Sociala sammanhang med vänner och familj väljs bort och i stället isolerar sig personen mer och mer.
4. Kan man säga att uppförandet har förändrats? Kanske har personen blivit mer irriterad, aggressiv, orolig. Humörssvängningarna kommer tätare och är kraftigare.
5. Om du tar upp spelandet och vad konsekvenserna blir, så blir personen avvisande och irriterad.
6. Om du frågar om ekonomin, så serveras du konstiga förklaringar och ursäkter för vad som inte är åtgärdat, som det borde.
7. Blir personen irriterad eller rastlös, om han inte får spela eller blir avbruten i spelet?
8. Är det viktigt för personen att kolla spelresultat, även om ni egentligen är sysselsatta med annat?

Råd till dig som är anhörig

Här följer några råd till dig som har en spelande anhörig:

  • Lyssna på dina egna känslor och sök stöd hos andra om du behöver.
  • Ta upp problemet med spelaren och försök att visa tålamod och förståelse.
  • Det är också viktigt att du försöker vara tydlig, konkret och konsekvent när du tar upp vad spelandet leder till och hur du ser på problemet.
  • Berätta att det finns möjlighet att få hjälp när spelandet har tagit överhanden.
  • Ta reda på så mycket som möjligt om den ekonomiska situationen och på vilket sätt det kan påverka dig. Skydda din egen ekonomi så långt det är möjligt.