Problem med spel om pengar?

Behandling

Spel om pengar ökar just nu bland unga män och kvinnor i medelåldern. Men spelandet om pengar förekommer i alla åldrar och vi välkomnar alla som är över 18 år. Den äldsta som vi hittills har haft hos oss var i 80-årsåldern. Läs om några av de som gått igenom vår behandling HÄR.

Den första klienten kom till Game Over år 2002 och alltsedan dess har flera hundra spelare skrivits in och genomgått behandling hos oss. Man kan välja mellan öppenvård och vård i boende.

Behandlingsplanen, som ligger till grund för båda behandlingsformerna, bygger på Kognitiv Beteendeterapi.

Behandlingen bygger till stor del på samtal i grupp, men det ingår också enskilda samtal och aktiviteter av olika slag. Under tiden ges möjlighet till att börja förbereda för tiden efter behandling, exempelvis genom kontakt med skuldrådgivare, arbetsförmedling, utbildningsanordnare och hyresvärdar.

Anhöriga ingår också som en viktig del i behandlingen och om deras medverkan och möjlighet till stöd kan du läsa HÄR.

Kurser om spelberoende

För dig som vill få ökad kunskap om

  • Varför man spelar?
  • Vad skiljer ett normalt spelande från ett problematiskt spelande?
  • Vilka varningssignaler ska man ta på allvar?
  • Vad kan man göra om man är i riskzonen?

Kurserna vänder sig till dig som är orolig för att ditt spelande är på väg att skapa problem i ditt liv.

Vi har även kursupplägg för dig som är anhörig till en spelare och vill lära dig mer, antingen för att kunna stötta, eller för att kunna ta bättre hand om dig själv.

Samtalsstöd

Du som är spelare eller anhörig till spelare och behöver någon att prata med, kontakta oss! Vi träffar familjer, ordnar med enskilda samtal eller organiserar heldagar för att hjälpa människor återta kontrollen över sitt beteende och skapa balans i livet.

Samtalen kan användas på olika sätt beroende på hur problematiken ser ut, vilken ålder personen är i eller vilka behov man har. För många vi träffar har samtalen på hemmaplan låst sig och ämnet har blivit så infekterat att det inte kan diskuteras utan bråk och gräl. Det kan i sådana fall vara bra att träffas med anhöriga och en tredje person för att gå igenom vad som orsakar problemet och vad som kan göras för att förbättra situationen.

Utbildning

Kommer du i kontakt med människor som spelar i ditt yrke? Önskar du handledning eller utbildning i ämnet? Vill du ordna med en föreläsning eller temadag på din arbetsplats? Vi har möjlighet att ta emot besök eller att komma ut till arbetsplatser runtom i Sverige. Läs mer HÄR eller kontakta oss per telefon eller e-post så kan vi diskutera möjligheter och upplägg.

Hur märker man att spelandet gått ”över gränsen”?

De anhöriga vi träffat genom åren har lärt oss hur viktigt det är att ta sin oro på allvar. Många berättar ångerfullt om hur man väntat för länge trots att allt tydde på att spelandet inte längre var ett vanligt intresse. Här nedan följer några varningssignaler som kan vara till hjälp:

  • Pengarna räcker inte längre till. Man blir efter med räkningar och lånar pengar – ofta med mycket trovärdiga men falska förklaringar.
  • Man ljuger – även om småsaker som kan tyckas oviktiga.
  • Anhöriga berättar ofta om förändringar såsom rastlöshet, irritation, stress, frånvarande, ointresse osv.
  • Det blir konflikter som kan relateras till det spelandet.
  • Så mycket tid som möjligt läggs på spelet. Familjen och aktiviteter inkl. skola eller arbete kommer i andra hand.
  • Man börjar känna av fysiska symtom såsom exempelvis problem med mage, ont i kroppen på grund av att man är stressad och spänd. Detta gäller såväl spelare som anhöriga.

Testa dig själv!

DSM-V är ett diagnossystem som används för att diagnostisera en mängd olika sjukdomar eller tillstånd, och däribland spelberoende. Diagnoser ställs inte baserat på dessa kriterier ensamt eftersom varje människa och situation är unik, men de utgör en bra grund och är många gånger till stor hjälp.

Enligt DSM-V ska en person uppfylla minst fyra av nio kriterier för att diagnostiseras som spelberoende. Läs påståendena nedan och svara ärligt ja eller nej! Svarar du ja på 2-3 frågor klassas du inte som spelberoende, men ditt beteende tyder på att du kan vara en problemspelare.

  • Upptagenhet. Tänker ständigt på spel, till exempel är upptagen av att tänka på tidigare spelupplevelser, av att planera nästa speltillfälle eller av att fundera över hur man kan skaffa pengar att spela med.
  • Tolerans. Behöver spela med allt större summor för att uppnå den önskade spänningseffekten.
  • Kontrollförlust. Har flera gånger misslyckats med att kontrollera, begränsa eller sluta upp med sitt spelande.
  • Abstinens. Blir rastlös eller irriterad när man försöker begränsa eller sluta upp med sitt spelande.
  • Flykt. Spelar för att slippa tänka på sina problem eller för att söka lättnad från nedstämdhet, till exempel hjälplöshetskänslor, skuld, ångest, depression.
  • Jagar förluster. Efter att ha spelat bort pengar återvänder man ofta en annan dag för att revanschera sig.
  • Lögner. Ljuger för anhöriga, terapeuter eller andra personer för att dölja vidden av sitt spelande.
  • Sociala konsekvenser. Har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, utbildnings- eller karriärmöjlighet på grund av sitt spelande.
  • Ekonomiskt beroende. Förlitar sig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk krissituation som uppstått på grund av spelandet.

 

Kontakta oss på telefonnummer 013-263920
e-post: inger@gameoverlinkoping.se
eller använd kontaktformuläret under fliken ”Kontakta oss”